fredag 29 juni 2012

Vitamin B5 mot akne: Hur det gick


Jag kan till att börja med säga att jag inte längre tar B5 vitamin, av flera anledningar. För att se resultat menar en del att man måste ta B5 vitamin i minst två månader vilket jag inte gjort utan jag tog vitaminerna i ganska exakt en månad och efter det minskade jag dosen för att till sist sluta ta dem helt. På grund av att jag inte tog dem den rekommenderade tiden finns det en viss risk för att jag inte tog dem tillräckligt länge för att se resultat men jag känner ändå att B5 vitamin inte riktigt var något för mig.

Under den månad som jag tog vitaminerna märkte jag inte att de skulle ha någon effekt alls på huden, varken i fråga sebumproduktion eller finnar, vilket var synd eftersom jag verkligen hade stora förhoppningar på vitaminerna. Dessutom fick jag sår i mungiporna som läkte väldigt dåligt och jag tyckte också att läpparna kändes ovanligt torra och nariga. Just sår i mungiporna läste jag sedan att hör till de biverkningar man kan få av vitamin B5.


På grund av att jag inte såg något resultat och att jag fick sår i mungiporna minskade jag doseringen och till sist blev det så att jag helt slutade ta dem. Eftersom min hud inte blev sämre efter att jag slutade ta dem så bestämde jag mig för att inte börja ta vitaminerna igen. Kanske borde jag ha tagit B5 vitaminerna en längre tid men jag är ändå väldigt tveksam till om det skulle ha gjort någon skillnad.

Efter besvikelsen med B5 vitaminerna har jag bestämt mig för att motarbeta min akne med kost, kosttillskott och motion. Jag har spenderat en ganska stor tid till att leta information över nätet (som hjälpt mig mycket mer än läkarbesök) och kom då över den här sidan som verkligen är guld värd för de som inte vill behandla sin akne med mediciner och piller, den har verkligen hjälpt mig väldigt mycket och det känns skönt att veta att det finns alternativ till de "vanliga" aknebehandlingarna såsom roaccutan, antibiotika osv.

6 kommentarer:

 1. Hej, kom över din blogg på nåt sätt som jag inte kommer ihåg längre... Har hur som läst igenom hela din blogg och tycker väldigt mycket om den. Vad som dragit mig är att du som jag har ett intresse för naturlig hudvård och samtidigt kämpas med problemhy. Vet inte om du skrivit det eller om jag nu missat vad som orsakar din problemhy, men jag vill kunna hjälpa ändå och tänkte man kanske kan bolla tips till varandra. Hur låter det? Kanske ska varna också att mina tips bör tas med gnutta skepticism fastän jag är oerhört påläst (vilket jag tar att du också är menmen), men det är så man ska göra med allt. Plus, att denna kommentar kommer förmodligen bli sjukt lång...

  Jag tror det är viktigt för att du ska ta mig på nån sorts allvar så tänkte jag berätta lite om min bakgrund med min problemhy (men du får gärna hoppa över till * - annars kan jag säga att det ska ta 5 minuter och 33 sekunder att läsa allt):
  Fick det i samband med mensen vid 11 års ålder. Gick till en dermatolog fick hjälp med både antibiotika och roaccutan. Det hjälpte men aknen kom alltid tillbaka, och alltid värre. Sammanlagt har jag varit on/off på både A och R tre gånger i mitt liv, tills jag för ett år sen kände att det bara rubbade min kropps balans + att spontan näsblod var ingen kul.

  Så jag började som du, att vända mig till naturlig hudvård, men också varianter som Clinique och Dermalogica. Har provat en del hudvårdskit men alla har gett samma resultat, alltså inget. Sämsta kitet jag testat var faktiskt från REN, deras ClearCalm3. Tror inte min akne varit så dålig (å andra sidan hade jag mycket stress under den perioden). Vad jag vill komma med är att jag slösat en del pengar på dyr hudvård som inte gett mig bättre hy (jag har till och med en Clarisonic!). Inget jag ångrar för det förde mig till nästa steg: Diet.

  Så om en ny ansiktstvätt, ny kräm, och en jätte eltandborste åt ansiktet inte kunde bota min akne så måste det komma inifrån. - Jag brukar faktiskt säga att om det är så enkelt som att byta ansiktstvätt så lider du inte riktigt av Akne.
  Inte för att jag drack mycket mjölk innan, men allt "mejeri" skulle bort. Började även köpa glutenfria alternativ och naturligtvis åt jag redan innan sockersnålt då t ex glass visade tydligt på cystor dagen efter.
  Jag äter fortfarande gluten- och mjölkfritt, samt "antiflamatorisk mat" , men när man efter två månader fortfarande får smärtsamma cyster och finnar så känns det inte som att det är maten som orsakar min problemhy.
  Jag hade lite problem med sköldkörteln ett tag och började ta Chlorella daglien, såg inget märkvärdigt i hyn, men jag har aldrig känt mig så frisk som nu, så jag fortsätter.

  Vad jag lärt mig:
  Akne kommer inifrån - mitt är genetiskt (båda mina föräldrar hade akne).
  Bra kost och produkter kan lindra det.
  Att byta hudvårdsprodukter inom 3 månader kan orsaka obalans i hyn - vilket är svårt när man älskar hudvård och vill prova allt som finns, men det gillar inte hyn.
  Less is more.

  SvaraRadera
 2. *Men nu så kommer vi till varför jag beslöt mig för att kommentera det hela på just det här inlägget. Jo, jag tycker det är verkligen synd att B5 inte funkade för dig, och jag tycker du ska ge den en till chans. Varför, du kanske frågar?
  Du gissar rätt, en månad är för lite. Men 10g är för mycket. Och då kanske du tänker, "men det är den rekommenderade dosen för att bli av med akne." Då säger jag att det är den rekommenderade dosen för att företag ska få tjäna pengar på't och att du blir tunnhårig. För det är svindyrt och jobbigt att halsa ner 20 tabletter om dagen. Dessutom kan överdosering ge motsatt effekt - man ska inte överdoser överdosen tycker jag!

  B5 för mig är den sista utvägen, det eller alltid leva med aknen tills den försvinner när jag är typ 40 (jag är 22 just nu).
  Jag kan säga så här, jag köpte en burk på 100st á la 500mg. Trodde att jag kunde komma undan med 1g om dagen, men sen läste jag att folk tar mellan 6-10g och tappar håret. skulle jag ta så mycket skulle min lilla bruk bara hålla i 5 dagar. Så jag började med 4g, 8 tabletter utspridda under dagen i 12 dagar. På den sista dagen hade mitt ansikte blivit jämnare och dem stora cystorna på halsen och på kinderna hade börjat dra sig ner och var inte alls lika smärtsamma att röra vid. Faktiskt, mitt ansikte var inte alls rött och smärtsamt överhuvudtaget. På bara 4g.
  Jag tror doseringen har mycket att göra om man är man eller kvinna och själva bodymass-indexet. Men svälja 8 piller om dagen som höll bara 12 dagar per burk var ju inte idealt ekonomiskt eller kul. Men under dessa 12 dagar kom jag över detta inlägg på Acne.org: http://www.acne.org/messageboard/topic/309916-battle-with-severe-acne-won-after-10-years/
  I kort: L-Cysteine förbättrar effekten av B5, vilket resulterar i att du kan gå ner i dosering så mycket som bara 1g om dagen. Och nu ca 3 veckor in börjar jag se dem resultaten jag såg när jag slutade med 4g. Men redan första veckan fick jag mindre porer och väldigt slät, mjuk hy och mindre fet.
  Om du fortfarande känner att du har det jobbigt med din hy tycker jag att du ska absolut kika in mer på L-Cysteine + B5 combon, läs igenom hela hans forum och kommentarerna - han förklarar allt bättre än jag. L-Cysteine samt B5 förkommer främst i alla multivitamin tabletter som fokuserar på vackrare hår, naglar och hy.

  Och är det någon annan som läser din blogg och har akne så kan det här vara mycket hjälpsamt.
  Jag köper alla mina piller billigt på iHerb. Jag tar dock L-Cysteine med frukosten då jag fick oerhörda smärtor i magsäcken när jag tog den på fastande mage. Sen tar jag 250mgx4 under dagen av B5. Jag funderar på att addera ett B-komplex, men jag vill inte hålla på för mycket, jag hoppas också att i framtiden kunna gå ner i doseringen av B5 precis som JJohn.
  Jag använder också en spot-stick, innehållandes vatten och några droppar tea tree oil, samt Antiac spray från Salcura (finnes på feelunique.com).

  Hur du än gör så har du en ny följare och jag önskar dig lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att få en så lång kommentar! :) Tycker det är väldigt intressant att läsa om andras upplevelser av akne och vad som funkar för dem, även om det inte skulle funka för en själv. Alltid bra också att utbyta erfarenheter också som du skriver!

   Jag är inte riktigt säker på vad som orsakar min akne men jag är ganska säker på att den är hormonell i viss grad. Delvis också genetisk skulle jag tro eftersom som min syster tidigare också hade akne, gick dock över för henne när hon var runt 22-23 år. Jag hade före jag fick så stora problem med akne haft någon finne nu och då men inget värre, sedan blev det bara värre och värre och det kulminerade när jag fick cystiska finnar på kinderna. Usch, det var verkligen inte kul, gjorde så ont och såg också såklart hemskt ut också.

   I början försökte jag precis som dig också att bota min akne med olika hudvårdsprodukter men det funkade inte riktigt så bra som jag ville och när jag till slut också fick cystisk akne bestämde jag mig för att gå till en hudläkare, enligt henne så var enda lösningen på akne att ta roaccutan. Något som jag redan tidigare bestämt mig att jag absolut inte ville göra. Hon menade också att akne inte kommer av vad man äter utan medicinering var det enda som gällde enligt henne. Jag kände mig riktigt ledsen efter det besöket eftersom det kändes så hopplöst då man inte riktigt visste vad som orsakade aknen och därför så var det också svårt att veta hur man skulle behandla den.

   Det var efter det som jag läste allt jag kom över om akne och speciellt då om hur kost och akne hänger ihop eftersom jag inte hade fått önskvärda resultat med hudvårdsprodukter. Så jag ändrade min kost och uteslöt allt socker, dåliga fetter, tillsatsämnen och tomma kolhydrater. Det var för lite mer än ett år sedan och sen dess har jag läst på ännu mer och blivit ännu mer restriktiv i vad jag äter. Har bl.a. slutat dricka mjölk, slutat äta rött kött och också skärt ner på konsumtionen av animaliska produkter. Har också börjat äta ännu mer grönsaker och gröna bladgrönsaker än tidigare samt adderat en del kosttillskott. Har också just börjat hålla bort gluten på grund av min problemmage för att se om det hjälper, misstänker att min dåliga mage också påverkar min hud negativt.

   Även om min hud fortfarande är långt ifrån perfekt och jag fortfarande har problem med akne och ärr så har den blivit bättre. Jag tror att det till största delen är mina ändrade kostvanor som ligger bakom det men också en del av de produkter jag använder har väl en viss effekt.
   Tror precis som dig att om man har akne måste man till största del sköta om den inifrån men att bra produkter kan lindra en del. Det blev en lång kommentar det här nu och det känns som att jag ännu har mycket att berätta men det här får räcka för den här gången. :)

   Angående B5 vitamin så är jag lite tveksam om jag kommer att ge mig på den igen eftersom jag är lite osäker på hur de tidigare påverkade min hud, men jag skall absolut läsa igenom tråden på acne.org och fundera över det. Har märkt att min hud bl.a. inte gillar zink som ofta rekommenderas för de med akne så jag funderade om samma sak också kunde gälla B5 vitamin, inget jag är säker på dock utan det kan vara ren inbillning också, blir lite paraniod ibland då det gäller aknen eftersom jag varje gång jag får ett nytt finnutbrott måste analysera vad jag ätit tidigare och vad som skulle kunna vara orsaken. ;)

   Det tog en stund för mig att svara på dina kommentarer men jag ville göra det då jag verkligen hade tid så det var därför. Väldigt intressant blogg du har annars! Kommer absolut att börja kika in där! :)

   Radera
 3. Tack för svaret! Vet ju inte så mycket om dig förutom det du delat med dig i bloggen. Som sagt så får du göra hur du vill med mitt tips, men jag hoppas också hjälpa andra som kikar förbi som kanske redan går på 10g om dagen och vet inte om att de skulle kunna klara sig på mindre och utan håravfall. :)
  Nu när du nämner Zink så inser jag att jag glömde tillägga att efter Roaccutan och antibiotika satte min läkare alltid mig på en kur på Zink, Magnesium, och E-vitamin, samt B-vitaminer och Folsyra men dessa två var mindre viktiga enligt henne. Det var när jag började inte ha råd att ta den exakta dosen, vilket var två på morgon och kväll som acnen började bli värre; å andra sidan ca 6 månader innan det gick down hill, då jag fortfarande tog den rekommenderade dosen av vitaminer fick jag gå tillbaka på antibiotika och Dalacin för jag började ha problem runt vintern, så vi kan säga att det hade inte helt å göra med att jag halverade doseringen.
  Hur som en bra hudläkare borde inte säga "det här fixar vi" och ta fram recept blocket, utan jag tycker alla borde fråga om dieten och om mejeriprodukter förekommer bör man skicka iväg patienten med ett uppdrag att ta bort det helt och sedan komma tillbaka om problem fortfarande uppstår. Läste någonstans om en läkare som gör så och att 80% av dem som kommer till henne behöver inte komma tillbaka. Hudproblem har vuxit enormt dom senaste åren och ibland vill man ifrågasätta dem som kan äta och dricka vad dem vill utan att få en blemma.

  Jag är väl snart inne på min andra månad av B5, men jag har även blivit striktare med min kost och rört om den helt, och det har verkligen visat sig resultat! Ett bevis på det är att jag i normala fall skulle få enorma utbrott under PMS-perioden, men denna månad har det bara uppstått 1-2 som varit väldigt lindriga och försvunnit väldigt fort utan att lämna ett allt för röd fläck! Jag äter mer frukt och grönt och funderar på att investera i en Juicer och nästintill bli Raw Vegan då det hela fascinerar mig väldigt väldigt mycket och jag kommer dra upp det i bloggen.

  Sen har jag börjat med Jojoba olja, som jag tror också har en liten del i det hela! Jag både tvättar mig med den och smörjer på mig den som en vanlig hudkräm, och sen dess har porerna blivit ännu mindre (dem vart mindre av B5) och huden mer jämn. Det är nästan så att jag svär vid den och utger den till bästa köp 2013 fastän året ännu inte är slut! Har provat en del oljor, men just Jojoba har jag blivit rekommenderad många gånger och det är så kul att man faktiskt fått dem resultat man velat se. Har du någon erfarenhet av den? För i såna fall så tipsar jag om den med. :)

  För att vara ärligt så vet jag inte riktigt vad jag gör rätt just nu, men något är det så jag fortsätter med det jag gör. Och det glädjer mig när pojkvännen frågar om man har smink på sig och man säger nej, och han säger att det ser då mycket bättre ut! Då vet man att man går i rätt riktning i alla fall :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant med vitaminblandningen din doktor ordinerade! Just vitamin E har jag på sistone funderat på att börja ta då det sägs vara bra för huden. Vad kul att faktiskt höra att det finns läkare som inte bara ordinerar piller till dem med akne, borde verkligen finnas fler av dem!

   Jag testade jojobaolja för något år sedan just då min hud började bli sämre och märkte i alla fall inte då att den skulle göra något speciellt för min hud. Men jag tror att jag testade den för kort tid för att se resultat och dessutom hade jag då heller inte lagit om min kost så även om oljan funkade kan det hända att jag inte såg det då min kost inte var världens bästa. Har just beställt hem havtornsolja för att testa den men det kan absolut hända att jag ger jojobaoljan en ny chans om havtornsoljan inte visar sig vara bra. Skulle vara roligt att kunna övergå till att bara använda helt rena oljor på huden så att man inte stressar upp den av en massa olika produkter.
   Jojobaoljan är faktiskt något som jag inte kommit på att jag kanske borde testa igen så tack så mycket för tipset! Det kan mycket väl hända att jag ger den en ny chans. :)

   Vad härligt att höra att din akne blivit bättre! :)

   Radera
 4. Hej, hur ser det ut för er idag? Vad tror ni om att testa b5 till min son?

  SvaraRadera