fredag 29 juni 2012

Kosten som aknebekämpare

I samband med mina hudproblem har jag allt mer sett över kosten och verkligen försökt börja äta ännu hälsosammare än förut. Kost är något som alltid intresserat mig, men på den senaste tiden har jag verkligen läst allt jag kommit över om kost och hudproblem och desto mer jag läser desto mer intresserad blir jag.

Jag är absolut ingen expert på ämnet men de här fem grundpunkterna har jag följt nu i ett par veckor och tänker fortsätta följa dem så länge som möjligt för att sköta om huden från insidan.1. Bort med allt socker! Socker är något som jag sedan tidigare vet är dåligt för min hud. Om jag äter mycket socker märker jag direkt att huden blir allmänt sämre och lättare får finnar.


2. Undvik livsmedelstillsatser, livsmedelstillsatser belastar levern och enligt vissa källor kan en överbelastad lever bidra till en förvärrad akne.

3. Jag väljer rågmjöl och fullkornsvarianter över vitt mjöl. Snabba kolhydrater är dåligt för huden genom att dessa höjer blodsockernivån, en förhöjd blodsockernivå leder till utsöndring av hormonet insulin som i sin tur leder till utsöndring av androgener som påverkar akne negativt. Jag väljer långsamma kolhydrater över snabba.4. Jag försöker äta tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag, enligt de flesta rekommendationer skall man äta cirka fem nävar frukt och grönsaker varje dag. Frukt och grönt innehåller massor med vitaminer och antioxidanter som är nyttiga för kropp och hud.
5. Jag satsar på att äta rätt sorts fetter och väljer bort de dåliga fetterna som t.ex. de inflammationshöjande transfetterna som påverkar huden negativt. Däremot försöker jag få i mig mer av de goda fetterna såsom de anti-inflammatoriska omega 3 fetterna.


Bildkällor: 1, 3, 4 och 5.

2 kommentarer:

  1. Testa att ta bort gluten (allt med vete, korn och råg) helt, det brukar göra underverk för en problemhy!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter inte sädesslag sedan en tid tillbaka då jag misstänker att jag är allergisk, så därför får jag inte heller i mig gluten längre. :)

      Radera