onsdag 27 februari 2013

Effektivt med salt i hudvård


Som några av er kanske minns skrev jag tidigare om att jag var nyfiken på att testa att använda salt i hudvården, salt sägs bland annat vara bra för hud med akne och på en del ställen kan man också läsa att det till och med verkar fuktighetsbevarande.

Jag experimenterade lite före jag kom fram till vilket som var det bästa sättet för mig att involvera salt i min hudvårdsrutin. Först testade jag att göra en ansiktsmask med salt och honung och sen prövade jag att stryka ut ett lager saltvatten över ansiktet för att låta det sitta en stund.


Till sist kom jag fram till att det som funkade bäst för mig och också var enklast att göra, var att blanda min rengöringskräm från Dr.Hauschka med saltvatten. Jag löser lite salt i kokande vatten och sen blandar jag det svalnade saltvattnet med rengöringskrämen och använder den som vanligt, jag byter bara ut vanligt vatten mot saltvatten.

Jag tycker faktiskt att jag sett positiva effekter av saltet på min hud. De direkta effekterna är att huden känns lugnad och djuprengjord och sen tycker jag också att saltvatten i det långa loppet bekämpar uppkomsten av finnar till viss del och också verkar lite blekande på ärr. Så om du har problemhud som mig kan salt vara värt att testa, kom bara ihåg att använda havssalt eftersom vanligt salt kan innehålla tillsatsämnen.

Någon annan som brukar använda salt på huden?

9 kommentarer:

 1. Vilket intressant test. KOnstigt att jag inte tänkt på det förut, men min problematiska eksemhud blir alltid bättre då jag är i vår sommarstuga och tvättar mig med bräckt vatten. Jag har alltid trott att det är för att jag tvättar mig mindre, men det kan nog vara en kombination av minskad tvätt och saltvatten. Jag ska absolut testa saltvatten hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också märkt det efter att man badat i havet att huden ser så lugn ut, jag minns också att min mamma brukade säga när vi var mindre att det var bra att bada i saltvatten om man hade sår hud eftersom såren då rengjordes och läkte snabbare. Vet inte hur mycket det stämmer men huden känns i alla fall mycket lugnare efteråt. :)

   Radera
 2. Jag har aldrig testat det hemma såhär, men min hud mår definitivt bättre på sommaren när jag badar i havet ofta. Så egentligen kanske jag skulle testa att använda det annars också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att testa skadar ju aldrig, min nyfikenhet för saltet berodde också delvis på att man ofta märker att huden ser lugnad ut när man badat i saltvatten. Sen när jag började googla det hittade jag en massa info om de positiva effekterna saltet skulle ha så då var jag tvungen att pröva. :)

   Radera
 3. Jätteintressant! Vill verkligen testa saltvatten som rengöring. Och varför inte, man har ju hört om fotsalt som ger lena fötter :)

  Brukar för övrigt också tvätta min hud i två steg, först med olja och sen med rengöringsfoam/gel/mjölk. Känns verkligen som det blir rent på djupet då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du också gillar att använda dubbelrengöring, tycker precis som dig att det känns som att huden blir riktigt djuprengjord då. :)

   Radera
 4. Intressant! Har inte testat förutom på fötterna.

  SvaraRadera
 5. Att salt är rengörande och bakteriedödande finns det ingen tvivel om, man använder ju koksaltlösning som tvätt för nygjorda piercingar eftersom det just är rengörande, descificerande och milt.
  Men även till mycket annat.
  Ska nog slänga i lite havssalt i mitt hemmagjorda ansiktsvatten i kväll, mest fö att se om det ger extra fuktbevarande egenskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salt verkar vara bra till mycket, känns kul att något så enkelt kan funka så bra. :)
   Hoppas du får bra resultat med saltet i ansiktsvattnet!

   Radera