måndag 16 december 2013

Hårvårdsfunderingar


Det här med aleppotvålen alltså. Då jag först började använda den så funkade den som sagt väldigt bra. Håret mådde riktigt bra och det bästa var att det aldrig blev fett. Då jag även började skölja med äppelcidervinäger efter att jag tvättat håret med tvålen så blev resultatet ännu bättre.
Men sen hände något, helt plötsligt slutade den fungera. Håret kändes bara strävt och fett hur jag än försökte. Jag försökte testa en massa för att den skulle funka lika bra som förut men tyvärr så sa det bara stopp. Det här var någon gång under förra hösten/vintern och sen dess har jag inte använt aleppotvålen längre till håret. Lite trist att den slutade funka då den tidigare var så bra, någon som upplevt något liknande?


Sen kan jag också meddela att jag inte använder balsam sedan ganska länge tillbaka nu. Läste i boken Badskumt att balsam egentligen inte behövs så jag tänkte jag skulle testa och se vad mitt hår tyckte om det. Trodde att mitt hår skulle bli väldigt torrt utan balsam då jag annars har torrt, långt, tjockt, grovt hår med lite självfall. Men faktum är att jag inte märker att det skulle vara någon skillnad, tycker mitt hår mår lika bra utan balsam i det långa loppet.

Då jag tycker mitt hår behöver lite extra omvårdnad använder jag istället lite jojobaolja i längderna. Funkar riktigt bra och den tynger inte ner håret så som jag tycker att t.ex. kokosoljan gör. Var väldigt förtjust i kokosolja tidigare men nu föredrar jag jojobaoljan istället. Malin på Bilbo Blue Eyes har också tipsat om att arganolja är bra för håret så den är jag också nyfiken på att testa.

10 kommentarer:

 1. Undrar om ph värdet kan orsaka något sådant? Jag har ju som du märkt fått ph-värde på hjärnan. ;-)
  Ph värde i tvålar är ju ofta i skalan 9-10 vilket inte ska vara optimalt för håret och riskerar att skada håret på sikt. Det höga ph värdet gör däremot att många upplever att håret blir väldigt mjukt och fint. Men frågan är om hur håret blir om man använder tvål under längre tid? Strävt skulle man ju kunna indikera på att hårets struktur är skadat kanske - gissar bara här - men varför i sånt fall känns det fett? Kan man få så kallad “build up” av tvål som man kan få av väldigt feta produkter?

  Jag slog upp och läste i boken Badskumt om balsam. Där står det precis som jag har läst på andra ställen att balsam behövs ju ofta just för att hjälpa att “stänga” hårets fjäll som kan “resa” sig under hårtvätten. Jag förstår tanken att bara tvätta med shampo eller balsam som i No Poo, men för att det ska fungera så beror det ju på ingridineserna i produkten. I Badskumt står det att det behövs neutrala tensider och jag skulle vilja tillägga att du behöver ett ph värde mellan 4-8 på produkten också för att fjällen på hårstrået inte ska “resa” sig.

  Tack för din fina kommentar om Bilbo också. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter rimligt att håret kanske skulle skadas på skikt. Jag använde ju förstås äppelcidervinäger blandning efteråt, så egentligen borde håret fått sitt rätta ph värde med hjälp av det men kanske det i alla fall skadade håret. Något var det ju i alla fall som gjorde att det blev en sådan helomvändning. Har inte upplevt att något liknande skulle ha hänt med flytande schampo utan det var bara med aleppotvålen som det hände.

   Intressant det här om balsam och ph! Får nog ta och maila Logona och fråga vad deras schampo har för ph-värde. :)

   Radera
  2. Ja, det är ju svårt att säga om man inte är kemist. ;-) apropå kemist så kolla in Natural Haven Bloom. Hon är kemist och forskar på hår. Hon har afrohår och gillar silikoner, men hon har mycket intressanta inlägg.
   Ja, maila Logona. Det skulle vara skoj och veta. Jag har ju mailat runt tullen hel del tillverkare gällande både hudvård och hårvårdsprodukter. Senaste jag mailade var Weleda om deras nya shampo och balsam havre och de hade bra oh på bägge. Har inte tillgång till min mail just nu så kommer inte ihåg exakta värdet. Jag är så nöjd nu med mina Shea Moisture produkter dock så jag drar mig för att testa något nytt.

   Radera
  3. Fick svar från Logona att ph på det schampo jag använder är 5,7 så det låter ju helt okej, borde klara mig utan balsam då.
   Tack för tipset om Natural Haven Bloom, har inte läst så mycket ännu men där såg ut att finnas mycket intressanta inlägg! :)

   Radera
 2. Intressant om Aleppotvålen. Har tänkt många gånger att byta ut den mot vanligt schampoo då Hannah på Naturligt Snygg praisat den många gånger. Och nu tog min Jason (oh-not-so) Naturals schampo precis slut, dock har jag varit otroligt nöjd med den! Testat lite kort Faith in Nature: Rosemary Shampoo för jag har fet botten och Jojoba Conditioner för mina toppar är torra. Dock fick jag inte samma fina resultat som med Jason, håret och mina toppar vart extremt torra att jag behövde vända mig till extra olja, vilket jag inte behöver med Jason.
  Samt fick jag en riktigt bra produkt från Glossybox, Goldwell "Dualsenses Color Extra Rich 60sec Treatment", funkar jätte bra mot mina toppar, den är då inte helt naturlig och innehåller silikon, men jag såg att de ska ha en liknande i deras "gröna"-linje så jag hade tänkt och testa den när den jag har tar slut.
  Men nu vart jag väldigt osäker om Aleppotvålen om du upplevt strävhet. Dessutom, efter att ha använt Black Soap i några månader känner jag mig väldigt anti mot tvål, spelar ingen roll vilken sort det är så är den skummande, vilket jag märkt, irriterar min hud och så är den basisk vilket lämnar en sån där "sqeeky-clean" känsla som jag ogillar.
  Vet inte hur jag gör med mitt nästa schampo-köp, tycker de flesta naturliga hårvård är för dyra för den mängd man får. Ska kolla upp Logona dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här med naturliga schampon kan vara en svår nöt att knäcka. Tycker själv att jag hittat bra schampon i Logonas utbud men det är förstås kul att testa annat ibland. Har på sistone testat två schampon som jag inte blev nöjd med så det kändes skönt att kunna gå tillbaka till Logonas efter det. De är pålitliga och gör vad de ska.
   Tycker absolut du kan testa deras schampon, prismässigt hör de till de billigare naturliga schampona och det finns en hel uppsjö att välja mellan. :)

   Radera
 3. Har testat Maria Åkerberg´s lemongrass shampo och den funkar superbra utan balsam. Men ska kolla ph´t där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det skall jag spana in! :)

   Radera
 4. Nu har jag ingen aning om detta är en myt eller om det kan ligga en sanning bakom det. Har inte bestämt mig än, men detta med att man bör byta produkter ibland för att huden och håret blir för "van" med produkterna, att man skulle ha två man växlar mellan? Har du testat? Jag byter ju schampo och balsam efter varje gång produkterna tar slut eftersom jag ännu inte hittat schampot med stort S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört samma sak, har testat att försöka växla mellan schampon ibland men tycker inte direkt jag märkt någon skillnad. Med huden däremot så kan det ibland kännas som att vissa produkter blir sämre med tiden, men sen så blir min hud irriterad av att testa för mycket nytt. Så jag försöker att inte byta alltför ofta.
   Har du testat att växla för huden också eller bara för ditt hår?

   Radera