tisdag 20 november 2012

Två inte så effektiva eksembekämpare


Att jag har problem med handeksem är något som jag skrivit om tidigare och jag försöker alltid hitta naturliga alternativ till kortisonsalvan som jag använder ibland. Tycker det är väldigt svårt att hitta effektiva naturliga eksembekämpare och dessa två är tyvärr inga undantag.

Nigella oil som på svenska är Svartkummin olja, kommer från Melvita och på förpackningen står det till och med att den här oljan "cures everything but death". Jag köpte den när jag hittade den på en rea i höstast och tänkte främst använda den till huden i ansiktet eftersom den sägs vara bra för oren hud, men när jag inte tyckte att den gav så mycket effekt där testade jag den istället på mitt eksem där den tyvärr inte heller funkade.

Spiezia Propolis Ointment innehåller propolis som sägs verka bl.a. bakterie- och svampdödande så jag trodde verkligen att den skulle kunna funka på mitt eksem vilket den inte gjorde, kanske skulle den funka bättre om koncentrationen av propolis vore högre? Har skrivit en recension om den här salvan tidigare då jag hade testat att använda den i ansiktet.

Jakten på naturliga eksembekämpare fortsätter, ni får gärna tipsa om ni har hittat något som funkar!

15 kommentarer:

 1. Jag har också problem med eksem bland och har inte heller hittat något annat än kortisonkräm som faktiskt hjälper. Har dock beställt Weledas zinksalva som enligt vissa hjälper även mot eksem. Värt att testa. =)

  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/weleda-calendula-zink-cream-eko-75-ml

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma sak för mig också, kortisonsalva är det enda som verkligen funkar om man snabbt vill ha bort eksemet, tyvärr så brukar det i alla fall för mig komma tillbaka efter en tid och då värre än det var förut.

   Zinksalva mot eksem har jag inte hört om tidigare, du får gärna höra av dig och berätta hur det funkar för dig när du börjat testa. :)

   Radera
 2. Sonen hade kliande eksem när han var liten o vi testade allt möjligt naturligt. Men det enda som hjälpte var kortison så vi valde det för att sluta plåga honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att ni valde kortisonsalva till slut, brukar också ta till kortison när mitt eksem är som värst.

   Radera
 3. Mycket intressant och se vad du testar. Jag är ju kikat på Spieza så bra med en recension.

  Det finns ju olika orsaker till man får eksem så jag vet inte om mina tips hjälper, men jag kan ju berätta iallafall. Eftersom jag inte tål kortison så har jag ju inte så mycket annat val än att vara utan. På grund av detta så vågar jag inte prova några andra liknande krämer heller så jag håller mig bara till naturliga saker. Jag försöker dricka mycket vatten som ska rensa ut slagg från kroppen. Jag har mest eksem på kroppen och i ansiktet och inte på händerna. För kroppen så duschar jag med fast tvål med milda tensider och bestående av växtoljor. Jag smörjer in mig ofta med lotion med även med olika salvor t.ex. bisalva. Jag har nyligen börjat testa vanilla coconut everyday moisturiser från badger kostar 77 kr på iHerb. jag gillar den och smörjer in händerna på kvällen med den och även kroppen på utvalda ställe där det behövs. Doftar väldigt gott också. I ansiktet så använder jag jojobaolja ibland ifall det behövs lugna ner. En riktigt bra kräm är från The Organic Pharmacy Double Rose Ultra. Tyvärr väldigt dyr. Men det räcker väldigt länge för det behövs väldigt lite. För ögonen är min nya favorit kaktusfikonoljan från Green Love. Jag har ju väldigt torr hud så det är ju en del av mitt problem så krämerna och lotions är ju för de med torr hud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant att läsa om vad du använder för produkter, alltid lika kul att höra om vad andra blivit hjälpta av!
   Tycker att jag testat väldigt många olika alternativ till mitt eksem så jag har börjat känna mig lite smått uppgiven men fick en massa nya tips av din kommentar nu. :)

   Radera
  2. Vad bra att jag kunde komma med nya tips! :-)
   Jag tror skillnaden med det jag använder och kortison är nog att kortisonen hjälper fortare och mer effektivt. Jag vet ju inte för jag kan ju inte ha det,men jag inbillar mig det iallafall. I mitt fall så är det viktigt att vara nogrann. Minsta lilla tecken på irritation i huden måste jag börja med mina olika lösningar. Vissa eksem som jag kan få av matallergi kan jag inte få bort utan det måste läka ut, men jag får det att inte klia. läkaren var förvånad häromdagen för jag gick dit för jag har ett envist eksem på magen av någon matallergi som de inte vet varför jag har, men det kliar inte. Tydligen så ska ett sådant eksem klia, men det gör inte mitt och det kanske är för flitigt användade av oljor?

   Radera
  3. Håller med om kortisonen, funkar väldigt snabbt men är inte så bra i längden. I alla fall för mig brukar eksemet dyka upp igen efter att jag fått bort det med kortison och ibland kan det bli värre efteråt. Men eftersom jag inte hittat något annat som funkar så använder jag ändå kortison då jag tycker att det behövs, känns inte alltid så kul att gå runt med ilsket rött eksem på händerna.

   Intressant det du skriver om matallergin, har själv också problem med utslag i armvecken som jag misstänker skall komma av något jag äter, även om blodprov jag tagit inte visar på någon matallergi. För mig kliar inte utslagen heller så värst mycket men de går däremot att få bort med kortison.

   Radera
 4. Hej Elisabeth

  Överlag ska man nog inte tro att eksem går bort med salvor eftersom det kommer "inifrån". Mitt eget eksem får jag också bara bort med kortison om jag inte "står ut" och väntar på att det försvinner. Viktigt är att se över kosten och se till att ha bra tarmfunktion. Mycket elände kan tex uppstå om tarmarna läcker osmälta proteinbitar - och det är inte så lätt att diagnostisera. Sedan vet man att personer med eksem har en rubbad fettbalans/produktion. Det kan därför hjälpa många att ta en kombination av omega 3 och gurkörtolja (en "snäll" omega 6)för att minska inflammation i huden. Sist men inte minst har hormonbalansen betydelse för eksemet (ser du tex variationer under din menscykel?). Allt detta är förstås svårt att pressa in i en kommentar men min poäng är att salvor bara kan lindra inte bota.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att läsa om vad som kan ligga bakom eksem! :) Kosten tycker jag ändå att jag har under bra kontroll, äter väldigt hälsosamt och försöker undvika sådant som jag vet att magen inte gillar. Men jag har sedan en lång tid tillbaka ändå haft problem med min mage, har blivit testad både för laktos och gluten men testresultaten har inte visat på något av dem.
   Har inte sedan tidigare vetat om att magen kan läcka proteinbitar så det skall jag läsa på om. Skulle ju gärna vilja ha något svar på varför min mage är den som den är och jag har själv också många gånger funderat över på om min bråkiga mage på något sätt kan hänga ihop med mitt eksem (och min aknehud för den delen också).

   Radera
 5. Jag tror ju som Dorte att mycket påverkas vad man äter.
  Misstänker att du redan har rätt bra koll på det med alla olika vitaminer och saker du testat för att förbättra huden. ;-)

  SvaraRadera
 6. Hej Elisabeth!

  Ja visst är det jobbigt med eksem! Vet inte vilken sort du drabbas av, det finns ju så många. Själv får jag lätt sk husmorseksem så fort jag slarvar och anväder för stark tvål, tvättar för ofta, struntar i handkräm och vantar. Då börjar huden först att "bubbla" och vara irriterad, ungefär som brännblåsor, och sen lugnar det sig och huden blir tjock och flagnar till sist av.

  Har testat allt möjligt. Rena oljor och feta bivaxkrämer funkar tyvärr inte så bra för mig. Sedan ungefär ett år tillbaka har jag haft rätt mycket kontakt med en kvinna som heter Marie Lodén som bland annat forskar på just hudbarriären. Genom att läsa hennes böcker och ha gått ett par av hennes utbildningar har jag lärt mig ett par saker:

  - eksem kan bero på en mutation i den gen som kodar för filaggrin (ett protein i huden).

  - eksem kommer av en försvagad hudbarriär, vilket gör att främmande ämnen kan tränga rakt in i huden (och kroppen) och skapa en inflammation. Det finns tom dom som menar att man kan få andra allergier/astma av ett eksem, därför så viktigt att läka hudbarriären så fort som möjligt/vara noggran med vad man smörjer sig med just när man har ett eksem.

  - Kortison kan användas proaktivt för att stoppa ett uppbubblande eksem, men problemet är samtidigt att kortison försvagar hudbarriären och på sikt kan förvärra problemet. Särskilt dåligt är kortison för de som har den här genmutationen

  - En del feta krämer/oljor kan trots att de känns bra försvaga hudbarriären. Bäst resultat får man av att använda mjukgörande krämer med fuktbindande substanser som tex glycerin och karbamid.

  Mitt problem är att jag tycker det är svårt att hitta just rena ekologiska krämer med hög halt fuktbindare (finns det ens eko-produkter som innehåller karbamid? Finns det någon som sysslar med karbamid med naturligt ursprung, det kommer ju från urin...?) Jag letar ständigt efter den perfekta handkrämen och tar tacksamt emot alla tips! :)

  Men allt detta är ju teori, en annan sak vad som funkar i praktiken...:)
  Skulle vara jätteintressant att veta hur den här zinksalvan funkar! Zink sägs ju vara väldigt bra för huden, men samidigt uttorkande har jag fått för mig? Kanske bra om man har ett vätskande eksem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för de många tipsen, det uppskattas verkligen! :) Mitt eksem blir också värre om jag slarvar med insmörjning, det tenderar också att bli värre under vintern när det är kallt, men jag tror ändå att det inte bara är de sakerna som ligger bakom eftersom mitt eksem är så svårbehandlat. Misstänker att det också kan vara infekterat av bakterier eller svamp, läste någonstans att största delen av allt eksem är det.
   Minns att jag läst om glycerin och eksem på din blogg men har inte kommit mig för att testa ännu. Borde nog göra det och se om det blir bättre av det, sämre blir det ju i alla fall inte. :)

   Radera
 7. Jo, glömde att tipsa om Rapsolja också, som kallas naturens kortison. Tyvärr är den uttorkande så man måste blanda dn med något om man har torr hud som jag har. Fungerar på vissa eksem men inte alla. Som sagt så får man ju inte några direkta resultat utan man får ju ha ganska mycket tålamod. Har inte provat att ha den i ansiktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också att jag läst om att rapsolja skall vara bra mot eksem, får nog ta och testa det också. :)
   Fick du bort dina eksem helt med rapsoljan eller hade den mer en lindrande effekt?

   Radera