söndag 6 oktober 2013

Om min hud och kost del 2

Då har det blivit dags för del två av min berättelse om min hud och kost. Jag kan också nämna såhär i början att det här inte är någon mirakelhistoria, jag har fortfarande akne och min hud är långt ifrån perfekt, men det har blivit bättre. Jag tror inte på quick fixes och mirakellösningar men jag tror på att man kan lindra och göra saker bättre. Jag har testat en hel del mot min akne och det jag har lärt mig är att det inte finns en produkt som kan trolla bort finnar och ge perfekt hy på en vecka, i alla fall inte för mig. Men nu till fortsättningen på min lilla berättelse.

Även om jag testat mycket till min hud som inte funkat vidare bra finns det också en del som funkar riktigt bra. Ansiktsmask med yoghurt och honung är en gammal favorit och saltvatten funkar också riktigt bra till min hud.

Som jag skrev tidigare började jag läsa allt jag kom över om hudproblem och kost efter besöket hos hudläkaren, jag bestämde mig för att jag ville försöka förbättra min hud från grunden och insidan. Jag satte upp fem punkter som jag började följa till att börja med; inget socker, inga e-ämnen, inga snabba kolhydrater, mycket frukt och grönt och rätt sorts fetter. Det här var för cirka ett och ett halvt år sedan och jag följer dem ännu idag, sen dess har jag också prövat mig fram med kosten och gjort en del andra förändringar. Det jag insett är i alla fall att det är otroligt kul att äta hälsosamt och veta exakt vad man stoppar i munnen, det känns bra att veta att man ger kroppen massor med nyttiga näringsämnen som den behöver och i alla fall jag mår tusen gånger bättre då jag äter hälsosamt.

Min hud är som sagt långt ifrån perfekt och jag har fortfarande finnar men jag har inte haft någon cystisk finne på länge och huden har lugnat ner sig, nu när jag skriver såhär kommer jag säkert att få världens finnutbrott men jag håller tummarna för att det inte kommer att ske. ;) Min hud har alltid tagit och tar fortfarande väldigt lång tid på sig att läka ärr och därför är mycket av det röda jag har i ansiktet ärr och inte aktiva finnar. För att ett är skall läka helt tar det över ett år för min hud vilket känns ganska frustrerande, ärren efter de cystiska finnarna tar förstås mycket längre tid på sig att läka. Så det tar sin tid om man säger så.

Sen dess har jag som sagt gjort mera förändringar i min kost, jag dricker till exempel inte längre mjölk och försöker också begränsa mitt intag av mjölprodukter i övrigt. Det råder lite delade meningar om huruvida mjölkprodukter kan förvärra akne men jag vill vara på den säkra sidan så jag försöker hålla nere mitt intag. Jag har också haft problem med min mage i flera år och det har tidvis varit rätt jobbigt. När jag var mindre fick jag rådet att äta laktosfritt under en tid, men eftersom min mage inte blev bättre av det började jag så småningom återigen äta laktos. Eftersom jag har problem med både akne, eksem och min mage är jag ganska säker på att allt hänger ihop på något sätt och därför har det varit viktigt för mig att också försöka reda ut vad mina magproblem kan bero på.

Den Galna Sexiga Dieten var en riktigt trevlig bekantskap som innehöll en massa nyttig info.

I vårast läste jag "Den galna sexiga dieten" av Kriss Carr och hon rekommenderade att alla kan testa att hålla borta gluten under en tid från sin kost för att se om man märker någon skillnad. Jag bestämde mig i alla fall för att testa och se om jag märkte någon skillnad. Under de första veckorna märkte jag ingen skillnad alls och jag var nära att ge upp för jag har alltid älskat bröd och ville inte så gärna bli tvungen att hålla borta det. Men sen hände nåt och min mage blev mycket mindre problematisk, gissa om det känns skönt att efter många år faktiskt att ha en aning om varför min mage betett sig som den gjort. Jag har en hel del tankar om just överkänslighet mot gluten (eller i mitt fall rör det väl sig mer om en allergi för sädesslag eftersom jag inte heller verka tåla havre) så jag tänkte att det får bli ett skilt inlägg eftersom jag inte vill göra det här inlägget alltför rörigt.

Andra förändringar jag gjort i mina kostvanor är att jag försöker hålla bort rött kött och sen har jag också börjat äta en hel del vegetariskt. Det var faktiskt ganska omedvetet eftersom jag helt enkelt försökte spara in lite pengar på att inte handla så mycket kött då jag började studera, sen tar det sin lilla tid att tillaga kött så det var också lite på grund av lathet. Det finns en hel del annat också som jag skulle kunna berätta men jag tänkte att jag tar upp lite vartefter tiden går i skilda inlägg.

Summan på kardemumman är alltså att huden blivit bättre av att jag ätit hälsosamt, men den är som sagt långt ifrån perfekt och jag har fortfarande problem så min "resa" fortsätter. Eftersom min akne var väldigt svår från början så tar det självklart länge för den att bli bättre, men jag tror att min akne hade varit mycket värre om jag inte lagt om min kost. Nu återstår bara att få ordning på motionen, jag är verkligen inte den flitigaste av motionärer även om jag vet hur bra man mår av det, hade ett ryck i vårast då jag motionerade flitigt och kände mig stark och frisk men sen rann det ut i sanden och nu känner jag mig istället trött och kraftlös, så mitt mål för hösten är definitivt att komma igång med motioneringen igen. Huden mår ju självklart också mycket bättre när man rör på sig regelbundet.

Det var allt för den här gången, om ni har era egna berättelser att berätta om hudproblem får ni mer än gärna dela med er!

8 kommentarer:

 1. Heja Elisabeth! Tycker du är så duktig med alla saker. :-)
  Jag äter glutenfritt sen över tio år och har gått över till mjölkfritt nu också på grund av magen. Min hud har inte haft samma problem som din men jag har ju haft en hel del eksem. För mig gjorde det stor skillnad bara jag gick över till naturlig hudvård. Så roligt att höra att din hud har blivit bättre, med maten. Den där sista lilla biten kanske löser sig själv genom att dina hormoner ändras med åldern? Håller tummarna. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hoppas på att det blir bättre då man blir lite äldre. :) Tills dess får jag satsa på att äta rätt och sköta om huden så bra det går.
   Märkte du någon skillnad i din hud då du slutade äta gluten eller märkte du det endast i magen?

   Radera
 2. Intressant att läsa om din resa. Jag har skrivit här om hur jag hittade rätt kost för mig, http://onepotion.blogspot.se/2013/09/att-hitta-kosten-man-mar-bra-av.html. I stort skippar jag alla mjölkprodukter, även ost. Just mjölk eller gluten verkar många vara känsliga mot.
  En läkare och en professor skrev för ett tag sen en intressant artikel om kost, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant att läsa inlägget du hade skrivit om dina matvanor! Det är så roligt att läsa om hur mycket man faktiskt kan påverka med kosten!
   Tack för länktipset också!

   Radera
 3. Vilket intressant inlägg Elisabeth! Kost och hud hänger absolut ihop och jag är imponerad över din matresa. :) vad var det för problem du hade med magen när du skippade gluten? Vaeför jag frågar är för att min egen mage beter sig skumt ibland men jag kan inte sätta fingret på vad det är? Intressant att höra att det tog ett tag innan du märkte skillnad när du uteslöt gluten. Själv har jag endast yttepyttelite finnar och jag märker att de kommer när jag är i obalans, stressad, hormoner eller när jag ätit "dålig" mat.

  Ska bli spännande att följa dina inlägg om huden och maten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det! :)
   De problem jag hade med min mage var att jag hade enormt mycket luft, den var alltid uppsvälld och bubblig mest hela tiden. Jag kände också det som att jag behövde gå på toa även om jag egentligen inte behövde det. Under perioder kunde det vara lite bättre för att sen bli värre igen, oftast var magen som mest bråkig just då man ville det som minst. ;)
   Men nu har det som sagt blivit mycket bättre och det känns väldigt skönt, har ju försökt testa mig fram med en hel massa saker tidigare men att utesluta gluten/sädesslag har varit det som hjälpt överlägset bäst.
   Vilka slags problem har du med din mage? Har du någon aning om vad det kan bero på? Hoppas i alla fall att du också hittar något som funkar för din mage, det är inte kul med jobbiga magar.

   Radera
  2. Hej igen! :) Mina mag-problem låter faktiskt lite som de du hade. Men jag har inte lyckats koppla det till vad det är för mat som gör det. Ibland blir det bara helt gasig och uppsvälld, som att man måste gå och småprutta lite hela tiden. :/ Men det kan hända när jag ätit mycket kolhydrater t ex bröd å pasta eller annan tung mat, men det kan lika gärna vara när jag ätit något väldigt fett. Sedan har jag märkt att jag mår bättre på helgerna, vet ej om det beror på att jag är mer avslappnad kanske. Men i alla fall så ska jag försöka experimentera lite med kosten och hålla kolla på vad den reagerar på. Tack för att du delar med dig! :)

   Radera
 4. Hej Elisabeth!

  Jag har haft liknande problem med min hy när jag var runt 20. Är idag 40. Provade olika mediciner (dock aldrig roaccutan) och salvor och krämer och lösningar som skrevs ut av hudläkare. Provade även dyra hudprodukter bl a naturliga sådana. Det ENDA som hjälpte mig var akupunktur hos en person som kunde kinesisk medicin (alltså inte en sjukgymnast som kan akupunktur). En akupunktör som jobbar enligt den kinesiska medicinen kan pulsdiagnostik och tungdiagnostik och utifrån det sätta nålar där det är obalanser. Jag går fortfarande till och från hos en akupunktör för att jag har problem med magen och med mjälten. Har ingen akne längre och har inte haft det sen jag var 25. Min akupunktör sa att vid akne/akneliknande utslag så beror det på, enligt den kinesiska medicinen att magen/mjälten, är i obalans (kan också vara hormonellt). Akupunktur kostar en del, men för mig har det varit värt varenda krona! Det var så fantastiskt att få bort alla ömma bölder i ansiktet, få en slät och fin hy med lyster i och dessutom bli bra i magen. Om du inte har provat akupunktur rekommenderar jag dig att gå till någon som är medlem i Akupunkturförbundet. Vet flera som har gått till personer som inte jobbar helt "rent" (icke hygieniskt och ej med ren örtmedicin som inte innehåller tungmetaller). Om man inte vill äta örtmedicin (som jag har valt att stå över i perioder) så kan aknen ändå försvinna med enbart akupunktur, det är min erfarenhet. Jag tror att du gör helt rätt med kosten. Jag har också uteslutit gluten och mjölkprotein och äter mer vegetariskt. Läs gärna boken "Brödberoende" av William Davis. Efter att ha läst den vill man aldrig mer äta en bulle.
  Hälsningar Jenny

  SvaraRadera