fredag 18 oktober 2013

Godaste hälsosamma chokladkakan


Bara för att man vill äta hälsosamt betyder det inte att man inte kan äta något gott emellanåt. Den här goda kakan har blivit en favorit hos mig som jag brukar baka då och då. Som sötning används honung och banan och jag tycker den smakar lika gott som "vanliga" kakor brukar göra, men då mina kompisar smakat den har de sagt att den smakar alltför lite sött, jag antar att det beror lite på hur mycket socker man är van vid att äta. Tycker själv att man blir mycket känsligare för söta smaker då man äter väldigt lite socker.

Det här receptet är hämtat ur Hälsokokboken, men jag har anpassat receptet så att det är glutenfritt och sen använder jag också kokosolja istället för rapsolja eftersom jag tycker det blir godare. Man kan också ändra ingredienserna och variera kakan. Jag har t.ex. testat att göra en morotsversion, men även om den blev god är min favorit fortfarande originalversionen.

Ingredienser:

2,5 dl glutenfri mjölblandning (jag brukar använda mörkt jyttemjöl)
2 dl boveteflingor
2 dl hackad mandel
3/4 dl kakao
3 msk hela eller krossade linfrö
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
2 tsk bikarbonat
2 ägg
2 stora mogna bananer
3 dl naturell yoghurt
3/4 dl smält kokosolja
2 msk honung
smör eller olja och kokosflingor till formen

Alla torra ingredienser blandas i en skål. Bananerna skall mosas, äggen vispas och kokosoljan och honungen smältas. Sen är det bara att blanda ihop alla ingredienser och hälla smeten i en smord form som är bröad med kokosflingor. Gräddas i ugnen på 175°C  i ca. 50 minuter. Sedan är kakan klar att avnjutas!

4 kommentarer:

  1. Hej Elisabeth!

    Jag har lämnat denna kommentar under inlägget om din hud och kost del 2. Kanske har du inte sett det, därför skriver jag här också. Och denna chokladkaka ska jag prova att göra!

    Jag har haft liknande problem med min hy när jag var runt 20. Är idag 40. Provade olika mediciner (dock aldrig roaccutan) och salvor och krämer och lösningar som skrevs ut av hudläkare. Provade även dyra hudprodukter bl a naturliga sådana. Det ENDA som hjälpte mig var akupunktur hos en person som kunde kinesisk medicin (alltså inte en sjukgymnast som kan akupunktur). En akupunktör som jobbar enligt den kinesiska medicinen kan pulsdiagnostik och tungdiagnostik och utifrån det sätta nålar där det är obalanser. Jag går fortfarande till och från hos en akupunktör för att jag har problem med magen och med mjälten. Har ingen akne längre och har inte haft det sen jag var 25. Min akupunktör sa att vid akne/akneliknande utslag så beror det på, enligt den kinesiska medicinen att magen/mjälten, är i obalans (kan också vara hormonellt). Akupunktur kostar en del, men för mig har det varit värt varenda krona! Det var så fantastiskt att få bort alla ömma bölder i ansiktet, få en slät och fin hy med lyster i och dessutom bli bra i magen. Om du inte har provat akupunktur rekommenderar jag dig att gå till någon som är medlem i Akupunkturförbundet. Vet flera som har gått till personer som inte jobbar helt "rent" (icke hygieniskt och ej med ren örtmedicin som inte innehåller tungmetaller). Om man inte vill äta örtmedicin (som jag har valt att stå över i perioder) så kan aknen ändå försvinna med enbart akupunktur, det är min erfarenhet. Jag tror att du gör helt rätt med kosten. Jag har också uteslutit gluten och mjölkprotein och äter mer vegetariskt. Läs gärna boken "Brödberoende" av William Davis. Efter att ha läst den vill man aldrig mer äta en bulle.
    Hälsningar Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny,
      Vad intressant att höra att akupunktur funkat så bra för dig, att akupunktur hjälper mot akne är något som jag tidigare inte vetat så det var väldigt roligt att höra! Jag har ju också problem med magen och det låter väldigt logiskt att det kan hänga ihop med akne. Just själva grejen med nålarna vid akupunktur är något som jag tycker låter lite obehagligt, men jag antar att det inte skall göra ont?

      Tack för boktipset också! Den skall jag kolla in. :)

      Radera
  2. Mmm ser gott ut! Blir sugen på att testa det receptet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du kan testa, i alla fall jag tycker den här kakan är riktigt god! ;)

      Radera