söndag 14 juli 2013

Om min hud och kost del 1

Jag har länge tänkt att jag skulle skriva lite om hur allt har gått med min hud och kosten som jag lade om för mer än ett år sedan, så nu tänkte jag faktiskt ta det ända från början. Om när mina hudproblem började, hur jag försökte testa en massa olika produkter i desperation för att försöka kontrollera min uppblossande akne och när jag sen började läsa en massa om kost och akne för att försöka läka ut min akne inifrån. Eftersom jag ändrade min kost till följd av att jag fick så mycket problem med min hud tänkte jag ta det från början.

Före jag fick problem med min hud hade jag haft en ganska okomplicerad blandhud, kinderna lite torrare medan näsan och hakan var lite fetare. Jag kunde få någon finne då och då om jag åt mycket socker eller då det var den där speciella tiden i månaden, men annars hade jag inte så stora problem med huden, även om jag då för tillfället inte tyckte att jag hade så bra hud och jag tyckte att den kunde bli ännu bättre. Så här i efterhand tycker jag att jag borde ha uppskattat den hud jag hade då eftersom en finne då och då faktiskt inte är något problem, men just då förstod jag inte det.

Oljerengöring var en av de bra grejerna jag testade som jag använder mig av ännu idag, men istället för mandelolja har jag övergått till olivolja.

Min hud började bli annorlunda under sommaren för två år sedan, med fler småblemmor och den kändes också fetare. Jag brukar vanligtvis alltid få lite sämre hud under sommarmånaderna då det är varmare väder så i början tänkte jag att det var något övergående, men det blev höst och huden hade fortfarande inte gått tillbaka till sitt normaltillstånd. Jag gillade inte alls att min hud inte betedde sig som jag ville och även om jag var medveten om att kosten hade betydelse för huden så hade jag ännu inte riktigt kommit till den punkt där jag faktiskt kom på att jag kunde behandla min akne med rätt kost. Istället försökte jag testa nya produkter för att få min hud att bli bättre, något som antagligen stressade min hud och gjorde den torrare och på så sätt bidrog till att göra problemen värre.

Svartkumminolja och en kräm med propolis var två av de produkter jag testade som tyvärr inte visade sig vara några fullträffar för min hud.

Min hud blev sämre och som värst blev det på vårvintern för lite mer än ett år sedan då jag fick cystisk akne. Cystisk akne är något som jag önskar att ingen borde få någonsin, för det är verkligen något som inte är det minsta roligt, vanlig akne är en sak men cystisk akne är flera gånger värre. Då man har cystisk akne bildas det stora inflammerade bölder under huden som är väldigt ömma och gör ont. Från att jag fick cystisk akne tog det en månad före bölderna kom upp till ytan och efter att de kommit upp till ytan av huden tog det ytterligare en månad före de började gå tillbaka, som ni hör är det inte tal om vanliga finnar. Förutom att den cystiska aknen gjorde att huden såg väldigt dålig ut (knallröd och flagande med mycket varbildning) så gjorde de också väldigt ont. Att ligga med kinden mot huvudkudden gjorde väldigt ont och när det till och med gör ont att le känns det verkligen som att man nått botten ifråga om hudproblem. Att vistas ute bland folk utan smink var inget som jag skulle ha varit bekväm med och även om jag hade smink på mig kändes det som att alla tittade på just min dåliga hy.

B5-vitamin sägs vara effektivt för en del av de som har akne, jag bestämde mig för att testa men gav upp efter en månad på grund av att läpparna blev torra och jag fick svårläkta sår i mungiporna.

På grund av att min hud var i så pass dåligt skick bestämde jag mig för att uppsöka en hudläkare, jag hoppades att hon på något sätt skulle kunna ge mig något svar på varför jag fått så svår akne. Men enligt henne var enda alternativet för mig att ta roaccutan för att behandla min akne eftersom den var så pass svår, hon menade att inget annat skulle funka. Roaccutan var något som jag tidigare bestämt mig för att jag inte ville ta så det kändes verkligen som att läkarbesöket inte var till någon nytta alls. Gissa om man kände sig modfälld efter det besöket. Det var i samband med det som jag började läsa allt jag kom över på nätet om kost och akne, för jag vägrade att tro på att jag själv inte kunde göra något för att mildra min akne om jag inte ville ta medicin för den.

För att inte göra det här inlägget alltför långt så att ni orkar läsa det klipper jag av här och återkommer senare med del två. :)

11 kommentarer:

 1. Ser fram emot nästa del! Jag hoppas att det har ett lyckligt slut! :)
  Min hud är katastrof för tillfället, med finnar som håller sig kvar i veckor. Tror också att det mesta kommer inifrån, märker om jag slarvar med sömnen t.ex. då blir huden sämre direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att höra att du också har problem med din hud, håller tummarna för att det skall ordna upp sig för dig!

   Radera
 2. Men....hade kunnat läsa lääänge än. Spännande:)

  SvaraRadera
 3. Jag går tillbaka ibland och kikar på vad du har skrivit om kosttillskott och jag tycker det är mycket intressant läsning. Vi har ju inte alls samma typ av hud så hudvården passar ju ibland men alltid mig, men kosten är ju bra att tänka på oavsett. Jag har ju inte acne utan mer irritationer av kontakteksem, väder och vind och mat.

  SvaraRadera
 4. Alltid intressant att läsa om sådant här när man försöker att göra det på naturlig väg, jag antar ju att du fått mycket bättre hy utan att ta Roaccutan eller annan onaturlig medicinering, ser fram emot att läsa fortsättningen! :)

  SvaraRadera
 5. när kommer fortsättningen?

  SvaraRadera
 6. Ja, när kommer fortsättningen. Jag har haft samma problem som dig. Jag har lagt om min kost och bytt produkter och äntligen har det blivit bättre :) Vänligen johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber om ursäkt för att det dröjt ett tag med fortsättningen, skall försöka börja fila på den nu i veckan så dyker den säkert upp på bloggen snart. :)
   Vad roligt att höra att du fått resultat då du lagt om kosten, blir ju nyfiken på hur du äter och vad du använder för produkter? Om du vill får du gärna berätta! :)

   Radera
 7. verkar mer eller minde vara det samma jag gick igenom och fortfarande går igenom!
  Hur gammal är du? Vi tjejer luras att tro att våran hy kommer lugna ner sig efter tonåren men för mig blev det ännu värre!

  Jag hade tonårsakne men vid 18 år ålder till 21 var min hy jämn och fin! jag hade bara fet t-zon och småfinnar som dök upp då och då. Jag var som du väldigt irriterad och tyckte att jag hade jätte dålig hy.

  Ja jag fick sedan mitt straff för min otacksamhet med råge! :(
  Utan att gå in på detaljer (men kan om du vill?), jag fick massiv cystik akne!
  Jag fick remiss till en hemsk läkare som jag inte skulle önska min värsta fiende har aldrig träffat en så hemsk och äcklig person i mitt liv!

  Hur som helst han skrev ut tetralysal? i 2 omgr tills jag grät hejdlöst och bad om Roaccutan :( han skrev ut det (men ville se mina bröst först! jävla äckel!) 6 månader senare blev det mycket bättre.

  Men fortfarande har jag problem som jag är super säker på beror på hormonobalans. progestron eller östrogen obalans. Planerar att uppsöka en endokrinläkare.

  Har bland annat lärt mig att vi kvinnor i 20 års åldern ofta får cystisk akne på grund av hormon obalanser. Jag försöker äta så rent som möjligt men det är svårt att påverka helt. Har upptäckt att snabba kolhydrater och socker förvärrar aknen helt märkbart! så jag håller mig till protenrikt mat.

  Undrar om vi har liknande hy? Hoppas allt gick bra för dig sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, förlåt för sent svar! Jag är tjugo år nu och har haft akne i lite mer än två år. Känner igen mig i mycket av din berättelse, din hudtyp före du fick akne verkar vara nästan identisk med min, jag var också lite fet i t-zonen och fick någon finne då och då. Jag trodde att jag helt skulle slippa värre problem med finnar eftersom jag inte hade så stora problem i tonåren men så blev det ju inte precis.
   Vad jobbigt att du råkade ut för en så otrevlig läkare! Då man redan känner sig obekväm på grund av huden förstår jag att det måste ha varit riktigt obehagligt.

   Jag tror också att min akne delvis beror på hormonella orsaker, hör gärna av dig om du bestämmer dig för att uppsöka en endokrinläkare. Har själv också tänkt på att det antagligen vore bra att gå och kolla upp sina hormonnivåer för att se om något är riktigt galet. Hur mår din hud nu? Har du fortfarande problem eller har det blivit bättre?

   Radera